Co masz na myśli poprzez wyprogramowanie dpfa? U mnie wypala co 120-140 km, oleju nie przybywa i spalanie jest w normie.
Optima 1.7 przybywa oleju, częste wypalanie DPF
-
- model samochodu: Optima JF SW 2017
Re: Optima 1.7 przybywa oleju, częste wypalanie DPF
U mnie spalanie też jest w normie., a wypala często jak u ciebie. Majster kliknął w interfejsie że DPF wymieniony, niby prałem niedawno, ale chyba nie programowali tego.
Ja jeszcze miałem, tak że mimo wiem że przebieg jest Ori to ostatnia regeneracja DPF miała tam wpisaną wartość o 4 tys km mniej niż na desce pokazuje. Albo kiedyś się ktoś machnął albo gdzieś to się rozjechało.
Po tym fixie w dystansie od ostatniego wypalenia było ponad 4tys km xD mimo, że wypalił dopiero co 40km temu to odrazu rozpaczał wypalanie, dadza zeszła mu do zera bardzo szybko, ale przez jakieś 20km jeszcze schodziły kilometry (w końcu dużo ich, ale leciały bardzo szybko). Potem mając sądzę jak i kilometry na 0 trzymał to przez kolejne 2-3km. No ładny kawałek jeszcze.
Teraz zrobiłem już 50km w 3 odcinkach i sadzy mam 1.94g. wcześniej rosło też skokowo ale, finalnie przekładało się bliżej 1g na 10km.
Zobaczymy jaki efekt będzie... Może jakiś głupi licznik którego nie widzimy resetuje ta procedura? Dam znać za 2-3dni.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Interfejs mechanika pokazywał wskaźnik siarki, nie sadzy. O dziwo sadzy nie miał xD Wartości się nie pokrywały.... Po resecie i procesie wypalania wskaźnik siarki był na coś ok. 100mg, wcześniej to pokazywał tam w g.
Ja jeszcze miałem, tak że mimo wiem że przebieg jest Ori to ostatnia regeneracja DPF miała tam wpisaną wartość o 4 tys km mniej niż na desce pokazuje. Albo kiedyś się ktoś machnął albo gdzieś to się rozjechało.
Po tym fixie w dystansie od ostatniego wypalenia było ponad 4tys km xD mimo, że wypalił dopiero co 40km temu to odrazu rozpaczał wypalanie, dadza zeszła mu do zera bardzo szybko, ale przez jakieś 20km jeszcze schodziły kilometry (w końcu dużo ich, ale leciały bardzo szybko). Potem mając sądzę jak i kilometry na 0 trzymał to przez kolejne 2-3km. No ładny kawałek jeszcze.
Teraz zrobiłem już 50km w 3 odcinkach i sadzy mam 1.94g. wcześniej rosło też skokowo ale, finalnie przekładało się bliżej 1g na 10km.
Zobaczymy jaki efekt będzie... Może jakiś głupi licznik którego nie widzimy resetuje ta procedura? Dam znać za 2-3dni.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Interfejs mechanika pokazywał wskaźnik siarki, nie sadzy. O dziwo sadzy nie miał xD Wartości się nie pokrywały.... Po resecie i procesie wypalania wskaźnik siarki był na coś ok. 100mg, wcześniej to pokazywał tam w g.
To ja tak dla przykładu zrobiłem dzisiaj ciągiem 60 km po pełnym do 0g wypalaniu i tym razem poziom sadzy 7.38g po tych 60km. Absurd ostatnio tyle miałem przy 100 km przejechanego dystansu. Ale wtedy temp ok 15 stopni, dziś 22 stopnie. Daj znać co tam po tym resecie, bo mi już się pomysły kończą 
Ciekawe jaka jest taka wartość dla nówki auta.
Póki co jest lepiej. 100km ponad i 5g. Na 100 było mniej, jak widać na screenie. Dla porównania screen z przed tygodnia... Niby różnica jest.
Przebieg nabity odcinkami po 20km.
Pewnie nic to nie da i tak, ale mam nadzieję xD
Przebieg nabity odcinkami po 20km.
Pewnie nic to nie da i tak, ale mam nadzieję xD
Książkowo, w innych autach taki przyrost sadzy właśnie jest ok. Czyli 4g na 100 km.
Oby w dalszym zakresie tylko też tak samo szlo. Jutro zrobię 50km znów to się okaże.
Zastanawia mnie jeszcze czy ta przypadłość częstego wypalania to euro 5 też czy tylko euro 6.
Zastanawia mnie jeszcze czy ta przypadłość częstego wypalania to euro 5 też czy tylko euro 6.
Taka niespodzianka. Koreańczyk zapomniał albo sprzedał... Sprawdźcie u siebie czy macie nakrętki na kolektorze wydechowym. U mnie wygląda, że od "dziecka" nie było. Nikt tam nie zaglądał. Ciekawe jaki wpływ ta nieszczelność miała na skład mieszanki 
I tak na wszystkich czy tylko na jednym porcie?
Na pierwszym cylindrze od lewej