Chińska wersja Kia???

forum użytkowników modelu Sportage
draxterix
model samochodu: Sportage V BL 180km MHEV

Re: Chińska wersja Kia???

Post autor: draxterix »

myhen pisze: 24 cze 2024, 17:13 Tak dla ciekawości postanowiłem wykupić raport Auto DNA by sprawdzić co kupiłem ponieważ auto było sprowadzone z Niemiec. Ku mojemu zdziwieniu
oprócz tego że wszystko się potwierdziło co mówił sprowadzający to się okazało że samochód był wyprodukowany w Chinach na rynek niemiecki. Myślałem że samochody Kia Sportage IV z 2016r. 1,6 GDI na Europę są produkowane na Słowacji. Pozdrawiam.
Część tak, część nie.
Jeśli trafiłeś na auto wyprodukowane w CN pozostaje tylko się cieszyć. Auta ze Słowacji nie cieszą sie dobrymi opiniami.
myhen
model samochodu: Kia Sportage 1,6 GDI z 2016r.

Post autor: myhen »

Dziękuję draxterix. To może dlatego ma grubość lakieru 130-140 a nie 90. Pozdrawiam.
Remik70
model samochodu: KIA Xceed

Post autor: Remik70 »

myhen pisze: 09 lip 2024, 15:00 Dziękuję draxterix. To może dlatego ma grubość lakieru 130-140 a nie 90. Pozdrawiam.
;) :) :)
Moja na całym nadwoziu ma 105-115 mikronów, produkowana w Słowacji, jak widać moim wnikliwym okiem bardzo sensownie i dokładnie to zmontowane autko na tej niskiej półce cenowej. Grubość powłoki lakierniczej daleka od tych sprzed lat 150 mikronów ale także daleka od japońskich np na Nissanie Kaszkaju 70-90 mikronów. Banialuki o jakiejś złej produkcji na Słowacji. Kraj o wysokiej już teraz kulturze technicznej i nie tylko przyzwoicie tam się produkuje samochody. Mam np 2 telewizory robione na Słowacji i śmigają 10 lat. Podobnie sprzęty AGD mam w domu i też ze Słowacji
Fabryka potężna, przy tej skali produkcji na pewne zdarzają się jakieś niedoróbki, ale zważywszy na skalę jest bardzo dobrze.
Trzeba tylko nie mieć wymagań do auta za 110-130 tys. zł takiego jak do auta za 200 tys. zł.

tu produkują żaby
https://kiawiarnia.pl/zobacz-gdzie-powstala-twoja-kia/
draxterix
model samochodu: Sportage V BL 180km MHEV

Post autor: draxterix »

Remik70 pisze: 10 lip 2024, 15:15
myhen pisze: 09 lip 2024, 15:00 Dziękuję draxterix. To może dlatego ma grubość lakieru 130-140 a nie 90. Pozdrawiam.
;) :) :)
Moja na całym nadwoziu ma 105-115 mikronów, produkowana w Słowacji, jak widać moim wnikliwym okiem bardzo sensownie i dokładnie to zmontowane autko na tej niskiej półce cenowej. Grubość powłoki lakierniczej daleka od tych sprzed lat 150 mikronów ale także daleka od japońskich np na Nissanie Kaszkaju 70-90 mikronów. Banialuki o jakiejś złej produkcji na Słowacji. Kraj o wysokiej już teraz kulturze technicznej i nie tylko przyzwoicie tam się produkuje samochody. Mam np 2 telewizory robione na Słowacji i śmigają 10 lat. Podobnie sprzęty AGD mam w domu i też ze Słowacji
Fabryka potężna, przy tej skali produkcji na pewne zdarzają się jakieś niedoróbki, ale zważywszy na skalę jest bardzo dobrze.
Trzeba tylko nie mieć wymagań do auta za 110-130 tys. zł takiego jak do auta za 200 tys. zł.

tu produkują żaby
https://kiawiarnia.pl/zobacz-gdzie-powstala-twoja-kia/
Tu nawet nie chodzi o grubość lakieru ale o kontrolę jakości która puszcza auta do salonu. Z obserwacji tego forum można odnieść wrażenie że karoseria samochodów produkowanych w CN jest zdecydowanie lepiej spasowana. Chodzi o linię drzwi, zderzaka, błotników, klapki wlewu paliwa i paru innych. Wydaje mi się (ale to tylko subiektywne odczucie) że kontrola jakości w CN jest bardziej restrykcyjna.

BTW. Sportage w lepiej wyposażonej wersji bez problemu przekracza barierę 200tyś. więc nie rozumiem Twojego twierdzenia odnoszącego się do wartości 110/130tyś.
Remik70
model samochodu: KIA Xceed

Post autor: Remik70 »

draxterix pisze: 17 lip 2024, 09:19 [Z obserwacji tego forum można odnieść wrażenie że karoseria samochodów produkowanych w CN jest zdecydowanie lepiej spasowana. Chodzi o linię drzwi, zderzaka, błotników, klapki wlewu paliwa i paru innych. Wydaje mi się (ale to tylko subiektywne odczucie) że kontrola jakości w CN jest bardziej restrykcyjna.

BTW. Sportage w lepiej wyposażonej wersji bez problemu przekracza barierę 200tyś. więc nie rozumiem Twojego twierdzenia odnoszącego się do wartości 110/130tyś.
Nie wiem jak na forum, ale teraz moja żaba stoi we Włoszech zaparkowana w podziemnym dobrze oświetlonym garażu między względnie nowym Audi Q3 i Jaguarem Suv jakiś ogromny. Oba mają krzywo pomontowane chromy, różne szczeliny drzwiowe..... Fanem aut KN nie jestem, ale to co pod względem montaż prezentuje xceed przy tych wielokrotnie droższych autach to mistrzostwo montażu. Jaguar to już dramat. Q3 ujdzie, ale gorzej niż KN, Przyzwoicie to wygląda w Volvo XC60 które stoi dwa stanowiska dalej. Dalej XC40 też słabo to wygląda, nic nie lepiej niż Xceed. ....Chodze do garażu się ochłodzić i oglądać furki , no i oczywiscie sprawdzić czy KIA moja jeszcze stoi czy już ukradli :)
Czy bardzo bogaci ludzie, aż tak nie wnikają, czy nic nie widzą :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Sportage”