Witam,
Mam pytanie dotyczące działania kontrolki ciśnienia oleju w mojej Kia Ceed 1.6 CRDi 115KM z 2007 roku, która ma przebieg 170 tys. km.
Czy to normalne, że na zimnym silniku kontrolka gaśnie po 2-3 sekundach po odpaleniu, natomiast na ciepłym silniku gaśnie od razu? Dodatkowo, po około 2 godzinach od postojów, kontrolka znów świeci przez 2-3 sekundy po odpaleniu. Co ciekawe, po odpaleniu na zimnym silniku i natychmiastowym zgaszeniu auta, przy ponownym uruchomieniu kontrolka gaśnie od razu.
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Co może być przyczyną takiego zachowania kontrolki?
Dziękuję za pomoc!
Kontrolka ciśnienia oleju - Kia Ceed 1.6 CRDi 115KM
-
- model samochodu: Kia Ceed 16 cdti
Re: Kontrolka ciśnienia oleju - Kia Ceed 1.6 CRDi 115KM
A poziom oleju w silniku masz prawidłowy czy ocierający się o minimum na bagnecie?
Kia Optima L DOHC 2.0 Pb
-
-
Czy może ktoś napisać ja to u niego wygląda czy kontrolka ciśnienia oleju na zimnym silniku gaśnie od razu czy po paru sekundach ?
Hi. I'm Alex. I'm from Spain and I have a Kia Rio 1.2 gasoline engine.misiek98767 pisze: 26 sie 2019, 16:49 Czy może ktoś napisać ja to u niego wygląda czy kontrolka ciśnienia oleju na zimnym silniku gaśnie od razu czy po paru sekundach ?
My oil indicator is as yours. When engine is cold (not started for a long time, for example 8-10 hours) the light tun off after 1-2 seconds. But if the engine is warm, the light turns off almost imediatly.
Mam kia ceed 1 z 2011 r. Kontrolka oleju gaśnie od razu. U mnie był uszkodzony czujnik ciśnienia oleju tak się działo.