Kia Sportage 3 2.0 184 KM Diesel błąd P062D Problem!

Porady, problemy, opinie dotyczące silników diesla w samochodach Kia
Deco0020
model samochodu: Kia Sportage 2012 rok

Kia Sportage 3 2.0 184 KM Diesel błąd P062D Problem!

Post autor: Deco0020 »

Witam,

Mam problem ze swoją Kia Sportage z 2012 roku, silnik 2.0 CRDi 184 KM, manualna skrzynia biegów.

Auto początkowo działało bez zarzutu, ale później zaczęło szarpać i gasnąć. Zawiozłem je do mechanika, który podłączył komputer i odczytał błąd P062D: „Wydajność obwodu sterownika wtryskiwacza paliwa (Bank 1)”. Mechanik stwierdził, że wtryskiwacze są do wymiany.

Zakupiłem zregenerowane wtryski, ale problem pozostał — ten sam błąd, a auto nadal nie chce jeździć. Mechanik uznał, że mechanicznie wszystko jest w porządku i zalecił wizytę u elektryka.

W międzyczasie wymieniono sterownik na identyczny (testowy) — bez efektu. Wymieniłem też filtr paliwa, co na kilka dni przyniosło poprawę, ale problem szybko powrócił. Auto znowu szarpie i gaśnie. Zmieniłem regulator ciśnienia paliwa na inny (używany), jednak bez żadnych rezultatów.

Nie mam już pomysłów, co dalej. Od czego może być ten błąd? Czy ktoś miał podobny problem?
Załączniki
IMG_20230404_174037.jpg
Hornet

Re: Kia Sportage 3 2.0 184 KM Diesel błąd P062D Problem!

Post autor: Hornet »

Przepraszam nie jestem mechanikiem, ale nie zjadło/ponadgryzało Ci coś jakiś kabli pod maską?
altaluz

Re: Kia Sportage 3 2.0 184 KM Diesel błąd P062D Problem!

Post autor: altaluz »

Takie odpowiedzi odciągają uwagę od istoty problemu i utrudniają uzyskanie wartościowych, merytorycznych informacji. Bezsensowna uwaga o nadgryzionych kablach nie wnosi nic nowego, tym bardziej że auto było już sprawdzane w warsztacie, a ewentualne ślady po kunach zostałyby natychmiast zauważone i wykluczone. Przez takie wpisy trudniej o dalsze konkretne odpowiedzi. Jeśli ktoś nie ma wiedzy, lepiej zostawić komentarze dla bardziej kompetentnych użytkowników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik Diesel”