system start stop

forum użytkowników Kia Stonic
michaldk
Posty: 6
Rejestracja: 02 gru 2023, 18:16
model samochodu: kia stonic 2020 1,0 120km

Re: system start stop

Post autor: michaldk »

Jutrzejszy pisze: 02 gru 2023, 20:53 Może tu coś jest:
https://www.krioyb.com/kia_rio_2017_yb_ ... l-348.html
Co prawda to jest do Rio4, ale elektryka jest raczej taka sama jak w Stonicu.
Już oglądałem. Niestety panel jest w innym miejscu. W Rio jest pod konsolą centralną, a w Stoniku po lewej od kierownicy.
Rio steruje podgrzewanymi siedzeniami / ISG / ogrzewaniem kierownicy, Stonic ma regulacje świateł / regulacje mocy podświetlenia zegarów / ISG / ESP. Obawiam się, że za dużo różnic więc szukam, może ktoś ma jakiś dostęp do serwisowych schematów.
Awatar użytkownika
bielaPL
Posty: 306
Rejestracja: 06 maja 2021, 14:20
model samochodu: Kia Ceed 3 SW 1.0 T-GDi (M) 120KM

Re: system start stop

Post autor: bielaPL »

michaldk pisze: 02 gru 2023, 18:26 Witam,
od jakiegoś czasu męczę się z system start stop. Krótko mówiąc chciałbym go skutecznie dezaktywować. Do sukcesu brakuje mi schematu kostki - opisu poszczególnych pinów. Jeśli ktoś ma opis poszczególnych pinów będę bardzo wdzięczny za udostępnienie.
Nie wiem jak to w Stonicu wygląda ale w Ceed guzik start stop blokujemy w pozycji wciśnięty i system jest zdezaktywowany.
Obrazek
adamo64
Posty: 152
Rejestracja: 13 cze 2021, 08:29
model samochodu: Kia Stonic 1.2 84KM

Re: system start stop

Post autor: adamo64 »

Co znaczy blokujemy, jak wyłączysz to jest jednorazowo - do następnego odpalenia auta.
Czyżbyś blokował przycisk czymś aby zdezaktywować?
adamo64
Posty: 152
Rejestracja: 13 cze 2021, 08:29
model samochodu: Kia Stonic 1.2 84KM

Re: system start stop

Post autor: adamo64 »

Pytanie zadałeś ale odpowiedzi już nie masz ochoty udzielić. typowe....
jotes1911
Posty: 203
Rejestracja: 02 lut 2020, 11:48

Re: system start stop

Post autor: jotes1911 »

adamo64 pisze: 23 gru 2023, 12:26 Pytanie zadałeś ale odpowiedzi już nie masz ochoty udzielić. typowe....
Daj spokój. Typowe? Mogą być setki powodów czyjejś nieobecności na forum.
irmen
Posty: 16
Rejestracja: 22 gru 2021, 15:06
model samochodu: Kia Ceed III 1.4 T-GDI Hatchback

Re: system start stop

Post autor: irmen »

Dobrze popatrz na zdjęcie - z lewej strony przycisku wciśnięty jest czarny kartonik . Przycisk cały czas włączony i system zdezaktywowany. Proste i skuteczne rozwiązanie bez żadnych modułów, no chyba że kogoś razi estetyka tego ;) > Też tak mam w Ceedzie i problem z głowy.
adamo64
Posty: 152
Rejestracja: 13 cze 2021, 08:29
model samochodu: Kia Stonic 1.2 84KM

Re: system start stop

Post autor: adamo64 »

W Stonic-u to tak nie działa, trzeba wyłączyć przyciskiem za każdym razem a wciśnięcie na stałe nic nie da.... i stad moje zdziwienie. Ale to jest tak jak użytkownicy innych modeli radzą każdemu na forum KIA...
Jarek_Or
Posty: 4
Rejestracja: 02 paź 2021, 14:58
model samochodu: KIA STONIC

Re: system start stop

Post autor: Jarek_Or »

Działa w Stonicu. Coś źle robisz.
adamo64
Posty: 152
Rejestracja: 13 cze 2021, 08:29
model samochodu: Kia Stonic 1.2 84KM

Re: system start stop

Post autor: adamo64 »

Co wyłącza Ci na stałe ? To po co montują moduł to blokujący?
Awatar użytkownika
bielaPL
Posty: 306
Rejestracja: 06 maja 2021, 14:20
model samochodu: Kia Ceed 3 SW 1.0 T-GDi (M) 120KM

Re: system start stop

Post autor: bielaPL »

adamo64 pisze: 23 gru 2023, 22:13 W Stonic-u to tak nie działa, trzeba wyłączyć przyciskiem za każdym razem a wciśnięcie na stałe nic nie da.... i stad moje zdziwienie. Ale to jest tak jak użytkownicy innych modeli radzą każdemu na forum KIA...
radzą radzą, napisałem że nie wiem jak to w stonicu wygląda, masz patent i go przetestuj

0. Przygotuj kawałek kartki plastiku tak żeby wetknąć koło przycisku tak żeby nie mógł wyskoczyć po wciśnięciu
1. Wleź do auta
2. Odpal samochód
3. Wciśnij przycisk start/stop i go NIE PUSZCZAJ
4. Zablokuj przycisk w tej pozycji poprzez wcześniej przygotowaną kartę/plastik
5. Wyłącz silnik
6. Włącz silnik i zobacz czy od razu start stop jest wyłączony.
7. Pojeździj chwilę i zobacz czy nie ma żadnych komunikatów że guzik zablokowany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia Stonic”