Zużycie paliwa Kia Niro.
-
- model samochodu: Sportage V, 1.6 T-GDI 230 KM 6AT AWD HEV, wersja BL, kolor H8G (Dark Penta Metal), AE+, HAR, LTH, PNS, HAK wertykalny, produkcja lipiec 2022
Re: Zużycie paliwa Kia Niro.
Dobre zimowe opony i oczywiście temperatura muszą zrobić swoje. W moim Sportage AWD spalanie w tych warunkach rośnie od 0,5 do 0,8 l/100km. Niro żony też o około 0,5 l/100km.
Drugie auto: KIA NIRO HEV 2020, full opcja, brązowa skóra.
Wyraźnie wyżej u mnie też....
Mam to samo
Latem od 3.5 do 4.8- przeważnie. Na autostradzie 6,5
Zimą 6.- przy czym jest kilku kierowców i mieszane trasy.
- Legal
- model samochodu: Kia Niro II 1.6 GDI 141 KM DCT HEV MY 23' wersja L+BCW KLG (Steel Grey)
Kolejne 2 tygodnie po mieście; 380 km przy temperaturach -10 do -1 stopni i spalanie to 6.3l/100km.
Nie pomaga odzyskiwanie energii będące istotą hybrydy - główny powód to konieczność dogrzania kabiny i utrzymywanie płynu chłodzącego w temperaturze minimum 30 stopni.
Stąd włączanie się silnika benzynowego wielokrotnie częściej, niż latem. W sumie nic dziwnego i żadne rozczarowanie.
Denerwujące są jednak obroty 1,3 rpm na postoju i hałas przy dochodzeniu do 2,3 rpm na zimnym silniku przy pierwszych kilometrach z rana.
Po 2,5 roku przebudowy, która spowalniała moje codzienne przejazdy do pracy, odblokowano wczoraj w Bydgoszczy w pełni nitkę wschód-zachód.
Pewnie znów zobaczę niższe spalanie nawet przy -10 stopniach. Ostatnio przejechanie 15 km w popołudniowym szczycie zajęło mi równo godzinę.
Niro II HEV 2023 L+BCW KLG (Steel Grey)
Nie skoczyło Wam może zużycie od tej nowej benzyny? Albo może to opony zimowe..?
Zrobiłem ok. 600 kilometrów od wczoraj, z Białego do Kato - czyli ekspresówka i autostrada, prędkości mieszane, maksymalnie 160 na autostradzie i zużycie ok. 8.5 / 100
Zrobiłem ok. 600 kilometrów od wczoraj, z Białego do Kato - czyli ekspresówka i autostrada, prędkości mieszane, maksymalnie 160 na autostradzie i zużycie ok. 8.5 / 100
- colins
- model samochodu: KIA Niro II HEV Business Line 2023 Mineral Blue
Według przeprowadzonych już kilkanaście lat temu w Niemczech testów, zużycie paliwa przy tankowaniu E10 może być wyższe od 3 do 5% (w porównaniu do E5).
Mogłeś zatem zauważyć właśnie taką różnicę albo to...zupełny przypadek, bo jechałeś na przykład pod wiatr.
Mogłeś zatem zauważyć właśnie taką różnicę albo to...zupełny przypadek, bo jechałeś na przykład pod wiatr.
- Legal
- model samochodu: Kia Niro II 1.6 GDI 141 KM DCT HEV MY 23' wersja L+BCW KLG (Steel Grey)
Poczytajcie tu o tym pisałem biorąc pod uwagę dane o wartości energetycznej składników:
viewtopic.php?p=91689#p91689
Matematycznie 2%, czemu w praktyce jest więcej ?
- Legal
Dziesięć i pół miesiąca eksploatacji, 10000 km, spalanie 4,95 l/100km mierzone z tankowania do pełna.
85% jazda miejska na trasach 15 km.
Po pełnym roku przewiduję jakieś 4,9 l/100km, gdyż jeszcze 1,5 miesiąca wyższych temperatur przed nami
Nie czuję żadnej zmiany w zachowaniu, ani spalaniu na paliwie E10.
85% jazda miejska na trasach 15 km.
Po pełnym roku przewiduję jakieś 4,9 l/100km, gdyż jeszcze 1,5 miesiąca wyższych temperatur przed nami
Nie czuję żadnej zmiany w zachowaniu, ani spalaniu na paliwie E10.
- Legal
Za chwilę rok eksploatacji. Przebieg 11 000 km. Głównie jazda do pracy i z pracy w godzinach szczyty w dużym mieście. Sporadycznie trasy, czasami krajówki.
Telegraficznie o wadach i zaletach oraz obiektywnych faktach.
wady:
- głośno i mało komfortowo poniżej 4 st. C, spalanie zdecydowanie wyższe, przypomina zwykłe auto (bardziej diesla, niż benzynowca)
- awaria przycisku lewej klamki (naprawiona - wymiana gwarancyjna)
zalety:
- od 12 st. C samochód marzenie - cisza na EV (również na benzynie), chętnie się zbiera do jazdy
- dużo miejsca dla każdego pasażera oraz w bagażniku
- spalanie w mieście w lepszej porze roku między 3,5 a 4,5
fakty:
- roczne spalanie 4,97 mierzone z dystrybutora ze wszystkich tankowań
- przyspieszenie w mieście 3,9 sek. 0-60 (trudne do pobicia dla przeciętnych aut)
- spalanie na trasie 120 - 6,0; 140 - 6,7
- bez trudu osiąga się 170 km/h - szybciej niż się zorientujesz ... dalej nie próbowałem, ale nie było przeszkód technicznych
Telegraficznie o wadach i zaletach oraz obiektywnych faktach.
wady:
- głośno i mało komfortowo poniżej 4 st. C, spalanie zdecydowanie wyższe, przypomina zwykłe auto (bardziej diesla, niż benzynowca)
- awaria przycisku lewej klamki (naprawiona - wymiana gwarancyjna)
zalety:
- od 12 st. C samochód marzenie - cisza na EV (również na benzynie), chętnie się zbiera do jazdy
- dużo miejsca dla każdego pasażera oraz w bagażniku
- spalanie w mieście w lepszej porze roku między 3,5 a 4,5
fakty:
- roczne spalanie 4,97 mierzone z dystrybutora ze wszystkich tankowań
- przyspieszenie w mieście 3,9 sek. 0-60 (trudne do pobicia dla przeciętnych aut)
- spalanie na trasie 120 - 6,0; 140 - 6,7
- bez trudu osiąga się 170 km/h - szybciej niż się zorientujesz ... dalej nie próbowałem, ale nie było przeszkód technicznych
To dopiero pierwsze 750 km. Głównie dojazd do miasta i jazda miejska. średnia prędkość w KIA Connect to 40 km/h. maksymalna 120km/h, Spalanie 3,88l/100km